Kako začiniti partnersko zvezo?

kako začiniti partnersko zvezo
kako začiniti partnersko zvezo

Spoznati razlike. On zgodaj zaspi, ona pa si ogleda zadnji film, ki ga predvajajo na televiziji. Ona želi iti v hribe, on pa ima raje morje … Seznam razlik nam lahko pomaga, da vidimo partnerja, kakršen dejansko je, to pa nam lahko pomaga pri premostitvi konfliktov, ki nastajajo zaradi različnosti.
Povejmo kaj imamo radi pri partnerju. Da bi razmerje obstalo, je potrebno sprejeti dejstvo, da se partner od nas razlikuje. To pa pogosto ni dovolj. Veliko lažje je, če lahko te razlike vzljubimo, saj ohranjajo razmerje živo.
Koordinacija. Potrebno je najti možnosti za popuščanje. Samo tako lahko zadovoljimo potrebe in želje drugega. Pri tem ne smemo preštevati kdo, pri čem in kolikokrat popusti ali se prilagodi. Na to lahko gledamo kot na koordinacijo razhajanj. Samo tako se bo par uskladil in dopolnjeval.
Radovednost, ne strah. Ko po določenem času odkrijemo, da partner ostaja drugačen, se začnemo bati, da se razmerje končuje in da si bomo zaželeli drugega partnerja. Rešitev je v tem, da poslušamo partnerja, da se pustimo presenetiti in včasih izbrati drugačno pot. Nujno je sprejeti dejstvo, da bo to »drugo vesolje« obdržalo svoje skrivnosti. Želja se rojeva prav iz teh skrivnosti oziroma iz nezmožnosti popolnega spoznanja in razumevanj

5.dobro seksualno življenje
Je vir osebnega razvoja in tudi način za spoznavanje partnerja. Večno vprašanje pa je, kako ohraniti seksualno privlačnost?


Zakaj je težko

Imeti dolgotrajno razmerje in obdržati dober seks … O tem sanjajo vsi pari, mnogi pa o tem dvomijo. Zakaj? S časom prihaja do konfliktov in razhajanj, ki se odražajo v spalnici. Težavni odnosi s starimi starši ali z otroki so lahko vir nesoglasij. Dober seks ni mogoč, kadar krivimo partnerja, da je odgovoren za neko težavo. Spolnost se začenja v glavi.
Kadar eden od partnerjev misli, da se drugi premalo trudi kot starš ali partner, da ne opravlja dobro svojega dela v službi, da je nespreten z denarjem ali pa da se je fizično zanemaril, nezavedno meni, da sam ni vreden dovolj, da bi drugega spodbudil k izboljšanju. V takem primeru sla drastično upade. Rutina lahko s časom ubije strast. Vendar pa lahko dobro partnerstvo čas obrne v svoj prid. Vsak dan je namreč priložnost za odkrivanje novih ljubezenskih strasti in objemov.

Kaj je pomembno
Dober seks blagodejno vpliva na razmerje in ga utrjuje. Stalna in zadovoljujoča seksualna dejavnost sprošča mišice in nakopičene čustvene napetosti. Dobra spolnost osvobaja osebo dvoma, da »ni dovolj« ali pa da »ne naredi dovolj«. Po vsakem dobrem spolnem aktu se v paru utrdi prepričanje, da imata dovolj moči za premagovanje potencialnih težav.

Kaj narediti
Komunicirati.
Sporočila, ki jih pošiljate, morajo biti razumljiva, posebno pozornost pa je treba nameniti dogovorom. Če ni razumevanja, ni mogoče čutiti fizične ali psihične pripadnosti. Spolnost pa so predvsem emocije in razumevanje.
Ne prelagajte. Kadar dojamemo, da eden v paru ne »deluje«, ni čas za beg, temveč za pogovor. Pomembno je, da drugemu poveste, zakaj ste nezadovoljni in razdraženi in kaj vam ni všeč. Čas v tem primeru ni zdravilen: problemi se nakopičijo in tako postanejo izjemno težki.
Osvobodimo otroka v sebi. To pomeni, da moramo dati prostor tistemu delu sebe, ki je verjel v sanje, in sprostiti emocije brez strahu. Dopustimo si uživati v stvareh, ki jih imamo radi, zagotovimo prostor jezi in veselju in dobremu počutju. Otrok je egoist in počne vse, kar si želi, in kar mu je všeč. Silovito se razjezi, če mu kdo poskuša preprečiti pot, ki si jo je zamislil.
Domišljija. Fantazije so obvezna začimba vsakega razmerja. Pomembno je zaupati partnerju brez strahu, da bomo odkrili del sebe, ki se ga sramujemo. Predvsem pa ne smemo nasesti seksualnim stereotipom, kot so bežna in zunajzakonska spolna srečanja.

6. skupni projekti in sanje
Projekti so potrebni za razvoj para. Prihodnost postane spodbudna, ko se želje vsakega od partnerjev zlijejo v skupni projekt.


Zakaj je težko

Prvi pogoj za razmišljanje o daljni prihodnosti je prepričanje, da gre za dolgotrajno razmerje. Statistika pa ni spodbudna. Začeti s skupnim projektom poraja strah tudi zato, ker predpostavlja določeno žrtvovanje. Zato so projekti vse bolj kratkoročni in zaupanje v skupno prihodnost je vse bolj krhko. Par je danes bolj sam kot v preteklosti, ko je razmerja ohranjala razširjena družina. Ko danes naletimo na ovire v partnerstvu, se počutimo same in se pogosto kmalu razidemo. Prav tako se izgubljajo vzori: starše kritiziramo in se poskušamo na vsak način razlikovati od njih. Obstaja strah, da bomo zamudili pravo priložnost, da nam ne bo uspelo uresničiti svojih želja in ambicij ter da ne bomo zadovoljili lastnih potreb. Zato se danes delajo kratkoročni projekti.
»Kako naj si privoščim potovanja, smučanje ali lep avto, če bom morala vzgajati tri otroke?«
»Kako naj se dokažem v karieri in kako naj bom samostojen, če se moram zaradi družine vsemu odpovedati?« Če si par ne prizadeva za medsebojno zaupanje, obstaja nevarnost, da bosta partnerja začela med sabo tekmovati, kar običajno ne traja dolgo …

Kaj je pomembno
Danes ni več nujno, da se ženska zaradi družine odpove karieri. Ne gre več za dve polovici, ki ustvarjata celoto, ampak za dve celoti, ki se morata razumeti in se naučiti živeti skupaj. V današnjem partnerstvu gre za nenehno iskanje ravnotežja. Tako kot moramo nenehno negovati telo, da ostane v formi, tako potrebuje razmerje nenehno pozornost in vlaganje, da ostane dinamično. Načrtovanje skupne prihodnosti zahteva pozornost. Potrebno je premagati strah in se soočiti z drugačnostjo, ki je pravzaprav le odsev dela nas. Ta del moramo spoznati, da bi se ga nehali bati, saj je prav strah tisti, ki preprečuje uresničitev naših sanj. Skupni načrti ne ogrožajo samostojnosti, ampak pomagajo vzpostavljati ravnotežje. Ob tem pa naj »jaz« in »ti« ostajata ločena in tako tvorita par, ki uresničuje svoje sanje in projekte.

Kaj narediti
Glasno izrazimo svoje želje. Vsak partner mora povedati lastne želje in predstaviti lastne projekte. Tako lahko postanejo skupni. Živeti skupaj ali obdržati dve stanovanji? Koliko bo otrok? Pri tem moramo pustiti odprte možnosti, da se projekti v fazi uresničevanja lahko spreminjajo.
Vnaprejšnji dogovori. Ni nujno deliti sanje svojega partnerja, da bi mu pomagali pri realizaciji. Zelo pomembno pa je, da poznamo sanje partnerja in svoje lastne sanje. Samo tako jih lahko uresničimo.